luni, 8 august 2016

Repere in recuperarea psihomotorie, cu T3C, a persoanelor cu T.S.A.

"Mens sana in corpore sano" spune dictonul latin.

      Minte sanatoasa, corp sanatos... Stim cu totii asta. Stiind ca "miscarea" face bine, iesi cu persoana cu T.S.A. in parc  sau pe un teren de sport. Il lasi sa alerge de colo colo bucurandu-te ca "se mai misca si el putin". Daca este mai putin afectat, incerci sa-l introduci intr-un grup, sa participe la un joc cu alti copii. Cu toate acestea, el nu reuseste sa tina ritmul... Timpii de raspuns sunt sensibil mai mari decat ai celorlalti participanti la joc, precizia in executarea sarcinilor de joc este la un nivel foarte scazut, si de fiecare data este necesar sa i se reaminteasca care sunt regulile jocului. Majoritatea adultilor inteleg ca asta este maximum ce se poate obtine intr-o activitate motrica, de la o persoana cu T.S.A. Dupa asa o zi, merg acasa cu gandul ca cel mic a facut sport si ca asta inseamna "miscarea" pentru o persoana cu T.S.A.

  Lucrurile, insa, nu stau asa, si nu trebuie sa ramana asa. Situatiile mentionate mai sus au o cauza.

 Toate acestea se intampla din cauza ca mintea nu stie ca are un corp, si nu reuseste sa-l controleze eficient.

      Prin metode sportive adaptate, cum e Terapia 3C, "sportul" sau "miscarea", asa cum ne place sa spunem, poate capata o alta conotatie. Printr-o abordare structurata a procesului de recuperare psihomotorie, copilul (re)dobandeste automatismele de baza, dezvolta gandirea motrica, si construieste un comportament psihomotor autonom si adaptativ. Tot cu ajutorul unui program structurat el poate ajunge sa-si dezvolte si inteligenta motrica, gasind solutii inedite si eficiente situatiilor cotidiene. Largirea campului vizual aduce cu sine capacitatea de a initia si planifica actiuni si activitati motrice in spatii largi. Capacitatea de orientare se imbunatateste semnificativ, iar precizia si timpii de executie cunosc optimizari importante. Increderea in propriul potential psihomotor, si capacitatea de a-l constientiza, sunt alte cateva "efecte" ale aplicarii unui program de recuperare psihomotorie structurat si adaptat nevoilor persoanelor cu T.S.A.

      Am enumerat mai sus doar cateva repere in ceea ce trebuie sa insemne recuprarea psihomotorie a persoanelor cu T.S.A. Este bine sa facem "miscare", dar pentru rezultate ca cele mentionate mai sus e nevoie de abordarea unui program structurat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Curs de formare - Terapia 3C - Sesiunea Martie - Iunie 2024

Perioada de inscrieri:  decembrie 2023 -  10 Martie 2024 Cursul va debuta in:   16 Martie Sesiunea: Martie - Iunie 2024 Durata: 3 luni  Cui ...