marți, 30 august 2016

Importanta recuperarii psihomotorii la persoanele cu T.S.A.





"De ce avem nevoie de recuperare psihomotorie in procesul global de recuperare al persoanelor cu T.S.A.?"

  "Pentru ce-i trebuie sport atata timp cat el nu stie sa vorbeasca?"

Sunt cele  mai des intalnite intrebari, din partea adultilor implicati in procesul de recuperare a copiilor cu autism.

Recuperarea psihomotorie este cea care face conexiunea intre minte si actiunile motrice intreprinse de corp. Se stie faptul ca persoanele cu T.S,A. nu au achizitii in mod firesc, pe nici una din arii, asa cum au persoanele tipice. Inclusiv pe partea psihomotorie aceste achizitii trebuiesc stimulate si optimizate constant, pana ajung la stadiul de automatisme. Si acesta nu este punctul final al recuperarii. Dupa achizitionarea automatismelor psihomotorii, trebuie construit comportamentul psihomotor autonom si adaptativ. Aceasta fiind faza in care construirea gandirii motrice si a inteligentei motrice are un rol important.

Deci, nu e indicat sa ne amagim cu ganduri de genul "o sa creasca si o sa faca". NU, daca nu sunt ajutate sa aiba achizitii in directia psihomotorie, persoanele cu T.S.A. nu le vor avea. Mai ales cele care sunt incadrate cu un deficit mediu sau pronuntat in aceasta directie. In concluzie, recuperarea psihomotorie trebuie abordata imediat ce este pronuntat diagnosticul.

Terapia 3C foloseste in exclusivitate exercitii de coordonare menite sa construiasca si sa optimizeze constant bagajul psihomotor. Optimizarea constanta a coordonarilor, construirea simultana a gandirii motrice si a automatismelor psihomotorii, dobandirea capacitatii de planificare a actiunilor si activitatilor motrice, sunt cateva din obiectivele majore ale recuperarii psihomotorii cu T3C. In urma realizarii acestora, inteligenta motrica si comportamentul psihomotor autonom si adaptativ vin sa intregeasca tabloul procesului de recuperare si sa inlesneasca integrarea persoanei cu T.S.A. intr-un context social.

Din punctul meu de vedere, antrenamentele sau activitatile care implica un angajament fizic moderat sau accentuat, trebuiesc evitate in prima faza a recuperarii. Disconfortul fizic se instaleaza destul de rapid, si persoana cu T.S.A. rareori reuseste sa gestioneze aceasta situatie. Rezultatul acestui tip de abordare a recuperarii poate duce la refuzul de a executa sarcinile respective, copilul afisand un comportament anxios, in care stereotipiile se manifesta cel mai adesea.

Deci, e important ca persoana cu autism sa vorbeasca, dar e foarte important ca ea sa constientizeze cu ce vorbeste, si sa raporteze tot ce vorbeste la propria persoana. Mai mult de atat, este foarte important ca, in cazul actiunilor sau activitatilor motrice despre care vorbeste, sa poata efectua independent aceste actiuni. Oricat am citi si vorbi despre un sport, oricare ar fi el, momentul adevarului este atunci cand trebuie sa punem in practica cunostintele acumulate.

Iata doar cateva aspecte care releva importanta recuperarii psihomotorii in procesul global de recuperare al persoanelor cu T.S.A.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Curs de formare - Terapia 3C - Sesiunea Martie - Iunie 2025

Perioada de inscrieri:  10 Octombrie 2024 - 23 Februarie 2025 Cursul va debuta în:   1 Martie 2025 Durata: 3 luni  Cui se adreseaza: Absolve...