miercuri, 27 ianuarie 2016

Schema corporala - cunoastere si constientizare



                            

             Asa cum am mai amintit, in postarile anterioare, primul lucru pe care l-am sesizat atunci cand am intalnit copiii cu TSA, a fost ca nu sunt constienti de propria corporalitate. Necunoasterea schemei corporale, si implicit neconstientizarea acesteia, situeaza persoana cu TSA in imposibilitatea de a percepe complet contextul in care se alfa. O imagine fragmentata a sinelui nu poate oferi o imagine completa a exteriorului. Persoana cu TSA nu se poate raporta in intregime contextului si nu-l poate raporta pe acesta siesi, asa cum o fac persoanele tipice. La toate workshop-urile mentionez faptul ca persoana cu TSA, nu se poate plictisi, nu poate avea un comportament opozant constient, si nu " poate dar nu vrea". Pentru a face cele mentionate anterior, ar trebuie sa fie constienta de propria corporalitate, sa aiba mecanisme de gandire care sa-i permita planificarea si alegerea  raspunsului adecvat unor situatii. Ar mai trebui, de asemenea, sa fie constienta de prezenta celorlalti si sa poata interpreta corect atitudinile lor.  
           Cunoasterea segmentelor corpului, a anumitor pozitii ale corpului si a potentialului motric al acestora este primul pas in procesul de recuperare.

           Fara o cunoastere totala a scheme corporale, nu putem avea rezultate satisfacatoare in terapiile aplicate. 

           Un nivel optim de  cunoastere si constientizare a schemei corporale, inlesneste si eficientizeaza procesul de recuperare globala. 
           Recuperarea psihomotorie a persoanelor cu TSA trebuie sa inceapa cu procesul de cunoastere-constientizare a propriei scheme corporale si a potentialului motric al acesteia. Fara o imagine completa  a acesteia persoana cu TSA, este incapabila să conceapă un plan motric prin care să coordoneze voluntar și conștient propriul corp, si nu reușeste să înțeleagă și să asimileze sarcinile/cerințele exercițiului . Imaginea fragmentata a sinelui, duce la o percepere fragmentata a contextului si la mecanisme de gandire discontinue.
           Astfel, in sedinta de terapie este recomandata alocarea unui timp pentru (re)cunoasterea-(re)constientizarea propriei scheme corporale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Curs de formare - Terapia 3C - Sesiunea Martie - Iunie 2025

Perioada de inscrieri:  10 Octombrie 2024 - 23 Februarie 2025 Cursul va debuta în:   1 Martie 2025 Durata: 3 luni  Cui se adreseaza: Absolve...