luni, 24 septembrie 2018

Workshop Terapia 3C - Alba Iulia, 2018

     Actiunea din Alba, a fost una in care, in prima faza, mi-am propus sa ofer specialistilor si parintilor o alta perspectiva asupra a tot ceea ce inseamna autismul. Nu pot spune ca sunt detinatorul unor adevaruri absolute, dar nici nu pot accepta ca lucrurile sa fie vazute doar dintr-o singura perspectiva, cu atat mai mult cu cat aceasta nu da rezultatele scontate. Deci, totul a inceput cu constientizarea. Sedintele practice au avut, astfel, o atmosfera relaxanta, dar focusata. Parintii au constientizat care sunt nevoile copiilor lor si au inteles ca se impune de urgenta abordarea unui program care sa recupereze deficientele descoperite. Copiii, ca peste tot, atunci cand le oferi spatiu si nu exerciti presiune asupra lor, te incanta si te cuceresc. Asa a fost si la Alba. Am avut parte de niste momente foarte hazlii. Am avut surpriza sa aflu, la final, ca majoritatea specialistilor care au participat si care s-au implicat in sedintele practice, au venit de la Centrul MedicalMaria Beatrice.

     In concluzie, actiunea a fost una reusita, si partea cea mai buna este ca ea va continua cu ajutorul unui terapeut 3C, certificat. In scurt timp, Ana Giurgiu va demara procesul de recuperare pentru parintii care doresc sa includa Terapia 3C, in procesul global de recuperare.

Cineva spunea ca desavarsirea nu poate fi atinsa, si ca pasii care-i faci spre ea sunt cei care conteaza. In autism, pot spune ca vindecarea completa este greu de atins, dar pentru a face pasi spre desavarsirea profesionala este important sa ajutam copiii sa faca pasi mari spre recuperare. :)






joi, 13 septembrie 2018

Workshop si implementare Terapia 3C - Chisinau, Republica Moldova




Actiunea din Chisinau este una care promite o dezvoltare a aplicarii acesteia pe intreg teritoriul tarii. Am avut un workshop unde au participat cca 40 persoane, parinti si specialisti. Dupa aceea au urmat doua zile de prezentare a partii practice (Terapia 3C aplicata). In aceste doua zile am avut sansa sa lucrez direct cu cca 30 copii si am tinut si un seminar cu specialistii de la Neurokinetika.

Doresc sa punctez cateva aspecte care m-au surprins intr-un mod placut:

1. Interesul, deschiderea si increderea parintilor in Terapia 3C.

2. Instinctul matern nealterat, inca, de "monden" si de "trend". Mamele nu accepta nimic din ceea ce le face rau, intr-un fel sau altul, copiilor. Nu iau de bune teoriile fanteziste si neprobate cu rezultate.

3. Centrul Neokinetica este unul dintre cele mai bine dotate centre pe care le-am intalnit, iar specialistii de aici, majoritatea tineri, sunt foarte buni specialisti.

Inchei postarea urand succes primei terapeute 3C, din Republica Moldova. Mafteuta Doina, sunt sigur ca o sa te descurci si o sa ai rezultate foarte bune cu copiii cu autism din RM.

Succes!

sâmbătă, 8 septembrie 2018

Terapia 3C - Scurta descriere/ 3C Therapy - short description




English below  

Prezentare Terapia 3C

Introducere

Inca de cand ne nastem dezvoltam inteligenta afectiv senzoriala si aproape concomitent pe cea perceptiv motrica. Pe baza acestora doua, omul construieste tot ceea ce inseamna inteligenta rationala. Dezvoltarea achizitiilor perceptiv-motrice este unul din pilonii de baza ai dezvoltarii globale a omului.
O caracteristica principala a persoanelor cu autism, este o dezvoltare necorespunzatoare a acestor achizitii perceptiv-motrice, de aici derivand unlele probleme de coordonare spatial-temporala si de coordonare globala.

Terapia 3C

Terapia 3C vine in sprijinul persoanelor cu autism oferindu-le sansa optimizarii achizitiilor perceptiv motrice, acest lucru traducandu-se intr-o mai buna calitate a vietii. Dezvoltarea gandirii motrice si a inteligentei motrice, cu programul Terapia 3C, creste autosnomia de miscare a acestor persoane si de asemenea creste sansele de integrare a acestora in societate.

Abordarea unui proces global de recuperare care include terapia 3C, optimizeaza rezultatele celorlalte terapii abordate de persoanele cu autsim, scurtand perioada de recuperare si crescand sansele ca persoana cu autism sa devina productiva pentru ea si pentru societate.

Particularitatea Terapiei 3C consta in faptul ca aceasta a fost creata special pe nevoile persoanelor cu autism si ca exercitiile folosite in procesul terapeutic au un „cod” cu ajutorul caruia se construieste gandirea motrica si cea rationala a peroanelor cu autism.

Concluzie

Persoanele cu autism pot avea rezultate satisfacatoare chiar daca nu abordeaza o recuperare in zona achizitiilor perceptiv-motrice, dar sansele ca acestea sa devina autonome sunt mult mai mari daca acest aspect nu este ignorat.

Presentation 3C Therapy

Introduction

Ever since we are born, we develop sensory emotional intelligence and almost at the same time the perceptual motor. Based on these two, the human builds everything that is related to rational intelligence. Developing perceptual-motor acquisitions is one of the key pillars of global human development.
A main feature of people with autism is an inappropriate development of these perceptual-motor acquisitions, hence the problems of spatial-temporal coordination and global coordination.

3C Therapy

The 3C therapy supports people with autism, giving them the chance to optimize their perceptual motor acquisitions, thus translating into a better quality of life. Developing motor thinking and motor intelligence with the help of the program 3C Therapy, increases the autonomy of movement of these people and also increases the chances of integrating them into society.

Approaching a global recovery process that includes 3C therapy optimizes the results of other therapies addressed by people with autism, shortening the recovery period and increasing the chances for the person with autism to become productive for him or her and for society.

The particularity of 3C Therapy is that it has been created specifically for the needs of people with autism and that the exercises used in the therapeutic process have a "code" that builds the motor and rational thinking of autistic people.

Conclusion

People with autism can have satisfactory results even if they do not approach a recovery in the perceptual-motor acquisitions, but the chances of them becoming autonomous are much higher if this aspect is not ignored.

miercuri, 5 septembrie 2018

Despre autismul virtual - o alta perspectiva




           Tot mai des, in ultima vreme, este identificata o noua "mare problema" in randul copiilor cu autism si nu numai. Specialisti, parinti, adulti cu opinii acuzatoare, etc, ies in spatiul public si infiereaza tot ce tine de lumea virtuala. "Pe vremea mea se citeau carti" si alte asemenea afirmatii au devenit o obisnuinta in exprimare pentru majoritatea persoanelor de varsta mijlocie. Desigur "generatia tanara" este de o cu totul alta parere. Va propun sa analizam, pe scurt, dintr-o alta perspectiva aceasta problema.

                     Fiind un blog pentru autism, o sa fac referire la aceasta zona, in primul rand.

              Stim ca persoanele cu autism sunt structurate cu o gandire bazata pe achizitiile vizuale (gandesc in imagini). Asta inseamna ca pentru a avea o achizitionare corespunzatoare a informatiei, aceste persoane au nevoie ca in campul lor vizual lucrurile sa se intample cu o logica anume, sa aiba un sens. Cum in viata cotidiana, inafara de terapii, lucrurile in "filmul vizual" nu prea au logica daca nu ai si sprijinul rationalului, apare ca fiind firesc interesul si inclinatia persoanelor cu autism catre "virtual". Tot ce este in campul virtual (jocuri, filme, desene, etc) are o cheie logica "vizuala" pe care persoana cu autism o intelege si o asimileaza. Rezulta ca o abordare controlata a acestei "lumi" este benefica si indicata in procesul de recuperarea a acestor persoane. Astfel persoana cu autism va reusi sa dezvolte o gandire rationala care, daca este bine orientata de catre terapeut si parinte, va facilita integrarea acestuia in societate. Tot ce este in campul virtual dezvolta gandirea si creste capacitatea de concentrare. Desigur, excesele sunt contraindicate.

                                                             
Autismul virtual


              Din punctul meu de vedere aceasta abordare este una care denota o slaba intelegere, din partea specialistului, a autismului. Autismul poate fi provocat de orice, dar in nici un caz de privitul la televizor, sau calculator. Desigur, din acestea doua pot aparea multe probleme emotionale sau psihice. Persoana in cauza poate deveni introvertita, rupta de realitate, hipersensibila, agresiva si auto-agresiva, daca se exagereaza, dar nu autista. Daca ne referim la autism ca la o tulburare de proprioceptie si la lipsa unor mecanisme de gandire rationale, ne dam seama ca termenul de "autism virtual" nu exista si nu poate exista.

             Pentru copiii tipici, cred ca nu este atat de nociv faptul ca ei reusesc sa asimileze o mai mare cantitate de informatie din virtual decat din carti, asa cum o faceam noi. Fiecare generatie are o alta structura si alte mecanisme de functionare, daca pot spune asa. Bunicii nostri nu citeau, ca nu aveau ce. Parintii nostri nu se uitau la televizor si nu stiau limbi straine. Generatia mea a aflat ce-i internetul dupa varsta de 25 ani, si atunci cu un 286 sau un 486 (cunoscatorii stiu la ce ma refer). :) este firesc ca aceasta generatie sa aiba alte "instrumente" si astept cu nerabdare sa vad cu ce va veni nou generatia nepotilor nostri, si cea a stranepotilor nostri (daca voi fi atat de norocos).

Concluziile sunt doua:

1. Pentru persoanele cu autism, este indicata o activitate "virtuala" controlata si bine orientata, in directia achizitionarii unor informatii cu suport rational si emotional.

2. Sa lasam fiecarei generatii bucuria de a achizitiona informatii, si de a se exprima, conform timpurilor ei, si sa incercam sa intelegem si sa ne adaptam lor. :)


Curs de formare - Terapia 3C - Sesiunea Martie - Iunie 2025

Perioada de inscrieri:  10 Octombrie 2024 - 23 Februarie 2025 Cursul va debuta în:   1 Martie 2025 Durata: 3 luni  Cui se adreseaza: Absolve...