duminică, 20 august 2017

Notes 3C - Cum stimulam dorinta de miscare la copilul cu TSA

Pentru ca achizitionarea bagajului perceptiv-motric sa se realizeze cu succes, copilul trebuie sa faca cat mai multa miscare, in contexte diferite. Pentru copiii intre 1 an si 3 ani nu recomand purtarea acestora in brate. Copilul, cand este lasat sa mearga pe propriile picioare, are achizitii in tot ce inseamna zona perceptiv-motrica. Creierul va inregistra cand merge pe o suprafata dreapta sau una accidentata. De asemenea creierul va inregistra diferenta intre distantele scurte si cele lunigi, etc. Tot ce tine de achizitionarea bagajului psihomotor de baza (automatisme) se face doar in miscare. Nu poti tine un copil pe scaun si sa-i explici ce miscari trebuie sa faca si sa mai ai si pretentia sa inteleaga si sa execute. Explicatiile vin in timpul sau dupa efectuarea exercitiului. De exemplu, dupa sedinta de 3C putem dezvolta o discutie in care sa-i explicam copilului cat de multe sarcini a indeplinit (a ocolit obstacole, a depasit cu succes altele, a reusit sa sara, etc.). Evitati sa va arati nemultumirea pentru eventualele nereusite, inerente de altfel. Copilul trebuie incurajat si stimulat. Critica nu a facut mare si echilibrat pe nimeni, niciodata. Deci, nici pe copilul dvs nu il va ajuta. E mai bine sa-l laudati si sa-l incurajati pentru cele 97 de popice ramase in picioare, decat sa-l criticati pentru celelalte trei doborate. E o abordare care-l va stimula.
Mai jos aveti un link catre o carte despre psihomotricitate. Nu este pentru persoanele cu autism si textul trebuie adaptat. Dar, daca nu stim cum trebuie sa fie lucruile, nu putem sti ceea ce trebuie corectat.

Lectura placuta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Curs de formare - Terapia 3C - Sesiunea Martie - Iunie 2024

Perioada de inscrieri:  decembrie 2023 -  10 Martie 2024 Cursul va debuta in:   16 Martie Sesiunea: Martie - Iunie 2024 Durata: 3 luni  Cui ...