Unul din obiectivele recuperarii globale ale persoanelor cu T.S.A., este structurarea si optimizarea abilitatilor de orientare temporala. In termeni mai liberi aceasta ar insemna capacitatea de a percepe timpul si insusirea notiunilor elementare ale acestei abilitati. In T3C, una dintre metodele folosite pentru ameliorarea acestor deficiente este asezatul mainilor pe masa, intre fazele exercitiului, atunci cand se lucreaza optimizarea coordonarilor in acest fel.
Una din intrebarile cele mai des intalnite a fost, " De ce trebuie sa asezam mainile pe masa dupa fiecare miscare?".
Efectuarea exercitiilor cu pozitionarea mainilor pe masa, are rolul de a forma si structura orientarea temporala a persoanei cu autism. Astfel, ea va reusi sa perceapa, si mai apoi sa inteleaga, fazele exercitiilor si isi va insusi o disciplina de gandire care-i va permite sa structureze temporal toate celelalte activitati cotidiene.
Abordarea acestei maniere de lucru, va ajuta copilul cu T.S.A. sa identifice inceputul si sfarsitul unui exercitiu, si mai apoi si elementele intermediare ale acestuia.
Pe parcursul procesului de recuperare acesta va identifica exercitiile care au o durata de executie mai scurta in raport cu cele care au o durata de executie mai lunga. Toate aceste achizitii le va proiecta in activitatile cotidiene, si astfel va reusi sa perceapa faptul ca anumite activitati le poate termina mai repede, in raport cu altele care necesita o durata de timp mai mare.
Aceasta este modalitatea prin care Terapia 3C, abordeaza recuperarea deficientelor de orientare temporala, in faza initiala.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu