joi, 24 noiembrie 2016

Orientarea temporala la persoanele cu T.S.A.

Imagini pentru time pictures for kids


Unul din obiectivele recuperarii globale ale persoanelor cu T.S.A., este structurarea si optimizarea abilitatilor de orientare temporala. In termeni mai liberi aceasta ar insemna capacitatea de a percepe timpul si insusirea notiunilor elementare ale acestei abilitati. In T3C, una dintre metodele folosite pentru ameliorarea acestor deficiente este asezatul mainilor pe masa, intre fazele exercitiului, atunci cand se lucreaza optimizarea coordonarilor in acest fel.

Una din intrebarile cele mai des intalnite a fost, " De ce trebuie sa asezam mainile pe masa dupa fiecare miscare?".

Efectuarea exercitiilor cu pozitionarea mainilor pe masa, are rolul de a forma si structura orientarea temporala a persoanei cu autism. Astfel, ea va reusi sa perceapa, si mai apoi sa inteleaga, fazele exercitiilor si isi va insusi o disciplina de gandire care-i va permite sa structureze temporal toate celelalte activitati cotidiene.

Abordarea acestei maniere de lucru, va ajuta copilul cu T.S.A. sa identifice inceputul si sfarsitul unui exercitiu, si mai apoi si elementele intermediare ale acestuia.

Pe parcursul procesului de recuperare acesta va identifica exercitiile care au o durata de executie mai scurta in raport cu cele care au o durata de executie mai lunga. Toate aceste achizitii le va proiecta in activitatile cotidiene, si astfel va reusi sa perceapa faptul ca anumite activitati le poate termina mai repede, in raport cu altele care necesita o durata de timp mai mare.

Aceasta este modalitatea prin care Terapia 3C, abordeaza recuperarea deficientelor de orientare temporala, in faza initiala.

miercuri, 9 noiembrie 2016

Orientarea spatio - temporala la persoanele cu T.S.A.

     

 Unul din aspectele importante in recuperarea globala a persoanelor cu T.S.A. este ameliorarea deficientelor in orientarea spatio-temporala. Fiind notiuni abstracte, spatiul si timpul, pot fi construite doar in raport cu proprioceptia. Cu alte cuvinte, atata timp cat nu exista o cunoastere si constientizare a propriei scheme corporale, si a potentialului ei de miscare, nu putem vorbi despre o orientare spatio-temporala eficienta. Astfel, programul global de recuperare trebuie sa includa recuperarea psihomotorie, iar aceasta trebuie sa fie una structurata si orientata, in special, in directia recuperarii deficientelor de schema corporala. Ignorarea unei abordari de acest fel, poate priva persoana cu T.S.A. de obtinerea unor rezultate eficiente in directia dobandirii autonomiei psihomotorii.

                         Sportul, asa cum stim cu totii, poate fi practicat in trei moduri:
                 
                                                            - pentru performanta
                                                            - pentru destindere
                                                            - pentru recuperare

            Pentru persoanele cu T.S.A. indiferent de varsta pe care o au, este indicata abordarea variantei de recuperare, si mai putin a celei de destindere.  Adica, toate activitatile fizice pe care le fac, trebuie sa aiba un scop (de ex. paseste peste obstacole, pana in pct x, unde trebuie sa muti obiectul y din pct A in pct B). Astfel de activitati simple, cu caracter repetitiv, vor structura mintea persoanei cu T.S.A. O vor ajuta sa se raporteze functie de spatiu si timp, si vor duce la optimizarea gradului de autonomie motrica personala. Sarcinile din exercitiile de orientare trebuie sa fie facute, la inceput, doar pe o axa. Este contraindicata, in faza initiala, abordarea exercitiilor pe mai multe axe si planuri de actiune, oricat de simple ar fi acestea.

           Terapia 3C (Constientizare, Coordonare, Concentrare), are o abordare structurata a acestor aspecte, si vizeaza dobandirea autonomiei psihomotorii, ca rezultat al optimizarii gandirii motrice si al dezvoltarii inteligentei motrice.

Curs de formare - Terapia 3C - Sesiunea Martie - Iunie 2025

Perioada de inscrieri:  10 Octombrie 2024 - 23 Februarie 2025 Cursul va debuta în:   1 Martie 2025 Durata: 3 luni  Cui se adreseaza: Absolve...