vineri, 15 mai 2015

Viata ca o terapie

Imagini pentru lifetime therapy icon      

  La fiecare workshop pe care-l tin, aduc in vedere atat parintilor cat si terapeutilor faptul ca nu toate actiunile pe care copilul cu TSA le intreprinde intra sub incidenta afectiunii pe care o are.   
       In consecinta, e oarecum lipsit de sens sau poate chiar nociv sa-i transformam viata intr-o terapie care se desfasoara ca un perpetuum mobile. Astfel, bucurii pe care orice copil de varsta lui le are, el trebuie sa le perceapa ca pe o terapie. Hipismul, inotul, cantatul la un instrument, adoptarea unui animal de companie nu pot fi luate ca atare de catre copilul cu autism si familia acestuia, fiindca ele TREBUIE sa devina terapii. Chiar si Terapia 3C, metoda prin care se aplica exercitii fizice adaptate am fost nevoit s-o intitulez ca fiind terapie, fiindca tot ce se desfasoara in sfera activitatilor persoanei cu TSA, nu pot fi altceva decat TERAPII. De asemenea, am observat peste tot in tara un fapt nu tocmai la locul lui. 

                Si anume, copilul cu autism NU ARE VOIE SA GRESEASCA. 

     Daca la varstele copilariei noastre, am avut voie sa ne impiedicam, sa cadem, sa spargem o vaza, sau cine stie ce alte nazdravanii am facut fiecare dintre noi, copilul cu autism NU ARE VOIE. Nu, fiindca el daca nu ar fi avut aceasta afectiune ar fi fost copilul perfect, fara zgarieturi, fara nazdravanii de tot felul. Acceptarea de catre parinti a unei astfel de abordari a propriului copil, nu are ca si consecinta decat iesirea din rolul de parinte, cel care construieste, dezvolta si echilibreaza dpddv emotional colpilul, si  transformarea intr-un rol de terapeut exigent. Astfel pe langa multitudinea de terapii pe care copilul cu TSA e obligat sa le accepte in acest fel, se mai alege cu un terapeut omniprezent si cu un parinte...lipsa. Daca doriti sa experimentati fiecare dintre dvs cam cum poate fi viata ca o terapie, va propun un exercitiu de imaginatie. Imaginati-va ca, de azi, bautul cafelei de dimineata sunteti nevoiti sa o vedeti ca pe o terapie cu cafea, privitul tv-ului ca pe o terapie vizuala, mersul la piscina ca pe o terapie prin inot, etc... Si mai mult decat atat, pregatiti-va sa argumentati unei persoane de langa dvs fiecare gest pe care-l faceti. De exemplu, de ce intr-un moment anume ati privit in gol, de ce in alt moment v-ati trecut mana prin par, etc... Sunt convins ca intelegeti punctul meu de vedere si ca de acum o sa constientizati si mai mult ceea ce spun de cativa ani:

   Autismul nu are copii, ci copiii au autism.

sâmbătă, 31 ianuarie 2015

Schema corporala in recuperarea psihomotorie a persoanelor cu TSA




Inca de la inceput trebuie sa specificam faptul ca a cunoaste schema corporala nu este acelasi lucru cu a o constientiza. Ca sa fiu mai explicit, pot da exemplul pe care-l folosesc la workshop-uri. A zbura cu avionul nu este totuna cu a-l pilota. Putem zbura cu avionul, ca si pasageri,  stiind ca are tren de aterizare, motoare, aripi, etc, dar a-l pilota este cu totul altceva. Presupune a sti care sunt acele butoane pe care trebuie sa le actionezi pentru a pune avionul in miscare, care sunt posibilitatile acestuia, raportarea la conditiile climatice, etc. Persoana cu autism, de cele mai multe ori este in postrura pasagerului, si de foarte putine ori este in postura  pilotului. A invata schema corporala este oarecum facil si se poate realiza exclusiv pe cale cognitiva. A-ti folosi corpul in scopul indeplinirii unor acte sau activitati motrice presupune un proces de educare si dezvoltare a propriului potential psihomotor. Schema corporala este o structura psihica fundamentala atat pentru constituirea felului in care percepem realitatea externa cat si formarea propriei imagini despre sine. Constientizarea acesteia ajuta persoanele cu TSA sa aiba o raportare optima la exterior si sa-si raporteze corpul functie de posibilitatile capacitatilor dobandite in procesul de recuperare. Constientizarea propriei scheme corporale aduce cu sine descoperirea si evaluarea propriului potential psiho-fizic si intelectual si capacitatea de a discrimina situatiile in care poate actiona autonom de cele in care are nevoie de asistenta. Tulburarile de schema corporala se reflecta in comunicarea cu sinele si cu mediul extern pe toate cele trei arii de dezvoltare: cognitiva, motrica si de socializare. Recuperarea psihomotorie cu ajutorul exercitiilor fizice adaptate din T3C, educa si dezvolta aspectele legate de schema corporala aducand persoanele cu TSA in postura de a-si “pilota” propriul corp.

miercuri, 28 ianuarie 2015

Dezvoltarea inteligentei motrice la persoanele cu TSA, cu ajutorul T3C.

Inteligenta motrica presupune, la modul general, o serie de capacitati: " capacitatea de a intelege, capacitatea de a discerne, capacitatea de a integra , capacitatea de a gasi exact si corect miscarile cele mai adecvate situatiilor practice, viteza de invatare motrica, exactitatea coordonarilor spatio- temporale, capacitatea de combinare a miscarilor si capacitatea de coordonare si anticipare." (M. Epuran, 1972).
Dezvoltarea inteligentei motrice la persoanele cu TSA, este necesara si ea se poate realiza prin abordarea recuperarii psihomotorii cu ajutorul exercitiilor fizice adaptate din T3C. Construirea unei discipline de gandire, a unor reguli de miscare a propriului corp in contextul unui exercitiu fizic sau a desfasurarii unor activitati cotidiene este necesara si duc, intr-un final, la dobandirea unei autonomii psihomotorii care sa permita desfasurarea acestor activitati intr-un mod neasistat. Abordarea tehnicilor de lucru, de la simplu la complex, construieste inteligenta motrica a persoanelor cu TSA, creste gradul de constientizare a propriei corporalitati si va avea ca rezultat final desfasurarea neasistata a unor activitati cotidiene cu caracter personal (igiena proprie, incaltat, imbracat, etc.) si social (dorinta de a socializa, angrenarea voluntara in jocuri cu sarcini motrice simple). Dezvoltarea inteligentei motrice aduce cu sine si imbunatatirea timpilor de reactie la stimuli, micsorarea timpilor de executie a unei actiuni sau activitati motrice si optimizarea orientarii spatio-temporale. Iata doar cateva motive pentru care recuperarea psihomotorie este situata ca si parte integrata a procesului global de recuperare a persoanelor cu TSA.

Curs de formare - Terapia 3C - Sesiunea Martie - Iunie 2025

Perioada de inscrieri:  10 Octombrie 2024 - 23 Februarie 2025 Cursul va debuta în:   1 Martie 2025 Durata: 3 luni  Cui se adreseaza: Absolve...