miercuri, 28 ianuarie 2015

Dezvoltarea inteligentei motrice la persoanele cu TSA, cu ajutorul T3C.

Inteligenta motrica presupune, la modul general, o serie de capacitati: " capacitatea de a intelege, capacitatea de a discerne, capacitatea de a integra , capacitatea de a gasi exact si corect miscarile cele mai adecvate situatiilor practice, viteza de invatare motrica, exactitatea coordonarilor spatio- temporale, capacitatea de combinare a miscarilor si capacitatea de coordonare si anticipare." (M. Epuran, 1972).
Dezvoltarea inteligentei motrice la persoanele cu TSA, este necesara si ea se poate realiza prin abordarea recuperarii psihomotorii cu ajutorul exercitiilor fizice adaptate din T3C. Construirea unei discipline de gandire, a unor reguli de miscare a propriului corp in contextul unui exercitiu fizic sau a desfasurarii unor activitati cotidiene este necesara si duc, intr-un final, la dobandirea unei autonomii psihomotorii care sa permita desfasurarea acestor activitati intr-un mod neasistat. Abordarea tehnicilor de lucru, de la simplu la complex, construieste inteligenta motrica a persoanelor cu TSA, creste gradul de constientizare a propriei corporalitati si va avea ca rezultat final desfasurarea neasistata a unor activitati cotidiene cu caracter personal (igiena proprie, incaltat, imbracat, etc.) si social (dorinta de a socializa, angrenarea voluntara in jocuri cu sarcini motrice simple). Dezvoltarea inteligentei motrice aduce cu sine si imbunatatirea timpilor de reactie la stimuli, micsorarea timpilor de executie a unei actiuni sau activitati motrice si optimizarea orientarii spatio-temporale. Iata doar cateva motive pentru care recuperarea psihomotorie este situata ca si parte integrata a procesului global de recuperare a persoanelor cu TSA.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Curs de formare - Terapia 3C - Sesiunea Martie - Iunie 2024

Perioada de inscrieri:  decembrie 2023 -  10 Martie 2024 Cursul va debuta in:   16 Martie Sesiunea: Martie - Iunie 2024 Durata: 3 luni  Cui ...