marți, 25 februarie 2014

Articol in ziarul Observator de Constanta


Un antrenor de arte marţiale lucrează gratuit pentru recuperarea copiilor cu autism

Un antrenor de arte marţiale lucrează gratuit pentru recuperarea copiilor cu autism
Prin sala de antrenament a lui Paul Cojocaru au trecut în cinci ani mai bine de o sută de copii
Părinţii spun că micuţii au făcut progrese vizibile
O sută de copii cu autism din judeţul Constanţa au făcut progrese după ce au urmat terapia numită C3. Pentru familiile acestor copii, viaţa a luat o altă direcţie după ce au aflat că minorii suferă de autism, o bolă despre care până la mijlocul secolului trecut nu se ştia nimic. În anul 1943, Leo Konner a descoperit, într-un grup de copii cu tulburari psihice, câţiva care aveau anumite capacităţi. Autistul trăieşte într-o lume a lui, fiind captivul minţii sale, dar sunt şi cazuri în care pot fi genii.
Un instructor de Qwan Ki Do (arte marţiale vietnameze), Paul Cojocaru, din Constanţa, a auzit de aceşti copii şi a încercat să-i ajute, iar când a realizat că sedinţele oferite micuţilor dau rezultate, nu s-a mai oprit. Cu ajutorul părinţilor, Cojocaru face educaţie fizică elementară cu micuţii suferinzi de autism. Pentru rezultatele obţinute în ultimii cinci ani cu aceşti copii, instructorul fost premiat în acest an şi la Festivalul autistic Mondial din Canada.
Totul a început în urmă cu 5 ani
Paul Cojocaru povesteşte că, în urmă cu cinci ani, a auzit de povestea părinţilor care au copii autişti. Astfel, s-a decis să lucreze timp de câteva săptămâni cu trei copii, iar când era pe punctul de a renunţa, pe motiv că nu avea rezultate, primul copil din grupul de trei a început să aibă progrese.
„Le ofeream gratuit de două ori pe săptămână lecţii de arte marţiale şi am remarcat că în timp toţi copiii au progrese mai mici sau mai mari, m-am hotărât să nu mă opresc aici. Astfel, acum, terapia pe care o practic pentru recuperarea psihomotorie a copiilor am denumit-o Terapia C3”, ne-a spus Paul Cojocaru. Antrenorul oferă de cinci ani terapie gratuită micuţilor autişti. În ultimii ani au trecut prin sala sa o sută de copii, iar în prezent lucrează cu o grupă de 15 copii cu vârste cuprinse între 4 şi 18 ani. Locul lor de antrenament este o sală pusă la dispoziţie de conduderea Şcolii nr. 28 din Constanţa. „Micuţii trebuie să devină conştienţi de propriul trup, trebuie să conştientizeze care este partea stângă, partea dreaptă, să aibă contact vizual etc. Mulţi dintre ei se recuperează destul de repede, depinde foarte mult şi de gradul de autism pe care îl are fiecare ”, a mai spus Paul Cojocaru.
Satisfacţia lucrului bine făcut
Antrenorul spune că una dintre marile satisfacţii ale activităţii sale a fost atunci când unul dintre gemenii familiei Albu, din Cumpăna, care acum are 10 ani, s-a recuperat într-un an şi jumătate, iar acum a ieşit din sistemul de terapie şi îşi dă examenul pentru gradul III în arte marţiale.
Una dintre mămicile al cărui copil suferă de autism, Doina Isai, ne-a spus că băiatul său, de 11 ani a făcut progrese vizibile după şedinţele de Terapie C3. „Avea o mobilitate scăzută a mâinilor şi picioarelor şi acum este mult mai bine. El este un copil care are tendinţe de autism, diagnosticul fiind note din autism. Învaţă foarte repede iar instructorul de arte marţiale mi-a recomandat să-l dau la un sport”, a spus Doina Isai. O altă problemă de rezolvat pentru băiat este dezvoltarea limbajului, care trebuie făcută cu un terapeut. Băiatul a început de curând să vorbescă în propoziţii şi, faţă de ceilalţi autişti, a făcut progrese vizibile: se splală, se îmbracă, mănâncă singur etc. Este unul dintre exemplele fericite ale Terapiei C3 , dar şi unul dintre motivele pentru care Paul Cojocaru îşi va continua activitatea cu copiii autişti.
Marieta IORGA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Curs de formare - Terapia 3C - Sesiunea Martie - Iunie 2024

Perioada de inscrieri:  decembrie 2023 -  10 Martie 2024 Cursul va debuta in:   16 Martie Sesiunea: Martie - Iunie 2024 Durata: 3 luni  Cui ...