marți, 25 februarie 2014

Articol in ziarul Libertatea

Un sensei luptă cu autismul! Paul Cojocaru a dezvoltat o terapie recunoscută deja la nivel mondial


POSTAT: 22 Aprilie 2013, Ora 23:45

Paul Cojocaru, instructor de arte marţiale şi profesor de sport, este cel care a dezvoltat Terapia 3C, specială pentru copiii cu tulburări din spectrul autist. Tehnica, recunoscută deja pe plan internaţional, este străină încă pacienţilor din România.

  • Exercițiile pe care Paul Cojocaru (foto mic) le face cu copiii autiști sunt inspirate din principiile artelor marțiale
Terapia 3C - conştientizare, coordonare, concentrare - a fost special creată pentru recuperarea psihomotorie a copiilor cu TSA (Tulburări din Spectrul Autist), Sindrom Asperger, ADHD, Sindrom Down, PDD NOS şi presupune exerciţii fizice simple. Toate mişcările pun accent pe concentrarea atenţiei şi conştientizarea contextului şi sunt dublate de comenzi verbale scurte. În acest fel, se urmăreşte ca pacientul să înveţe să meargă corect, să alerge, să manipuleze obiecte, să meargă în echilibru pe o bârnă sau să schimbe voluntar direcţia mersului.

Îi tratează de cinci ani

“Terapia pe care am pus-o la punct a pornit din experienţa pe care o am în artele marţiale. Sunt de peste 23 de ani practicant şi de 17 ani, instructor”, a declarat Paul Cojocaru. Bărbatul s-a concentrat pe aceste afecţiuni încă de acum cinci ani, în urma unei campanii pentru conştientizarea autismului.
“Am început să lucrez cu trei copii cu autism şi în timp, când la un moment dat eram gata să renunţ, au început să apară şi rezultatele. Exerciţiile sunt din gimnastica de bază şi din principiile artelor marţiale. Ideea de bază este de a oferi o autonomie psihomotorie persoanelor cu autism. Marea lor problemă este că nu sunt conştienţi de propriul corp, de aceea nici o altă recuperare nu poate fi posibilă, pentru că ei nu au la ce raporta ceea ce învaţă”, a explicat instructorul.

A fost premiat în Canada

Anul trecut, Cojocaru a fost premiat în Canada pentru activitatea sa, recunoscută deja şi în alte ţări, deşi în România este abia la început. Cu toate acestea, instructorul atrage atenţia de fiecare dată că Terapia 3C nu este un tratament şi nici nu poate înlocui terapia de tip ABA sau logopedia.

Mai mult: http://www.libertatea.ro/detalii/articol/sensei-lupta-autism-paul-cojocaru-dezvoltat-terapie-recunoscuta-nivel-mondial-444440.html#ixzz2uJIJ7qjK

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Curs de formare - Terapia 3C - Sesiunea Martie - Iunie 2025

Perioada de inscrieri:  10 Octombrie 2024 - 23 Februarie 2025 Cursul va debuta în:   1 Martie 2025 Durata: 3 luni  Cui se adreseaza: Absolve...