Inca de cand ne nastem dezvoltam inteligenta afectiv senzoriala si aproape concomitent pe cea perceptiv motrica. Pe baza acestora doua, omul construieste tot ceea ce inseamna inteligenta rationala. Dezvoltarea achizitiilor perceptiv-motrice este unul din pilonii de baza ai dezvoltarii globale a omului. Terapia 3C vine in sprijinul persoanelor cu autism oferindu-le sansa optimizarii achizitiilor perceptiv motrice, acest lucru traducandu-se intr-o mai buna calitate a vietii.
miercuri, 25 noiembrie 2020
joi, 22 octombrie 2020
joi, 13 august 2020
Deficienta senzoriala in TSA
Cu siguranta ca, la fel ca oricare deficienta, si cea senzoriala poate cunoaste mai multe abordari. Unele eficiente, altele mai putin eficiente. Tin sa va impartasesc din experienta internationala si sa va aduc la cunostinta abordari ale unor specialisti din afara tarii.
Mai intai trebuie sa intelegem ce inseamna deficienta senzoriala. Sunt foarte multe lucrari pe acest subiect si nu voi insista. Tin doar sa punctez cateva componente: deficiente ale sistemului vestibular, ale analizatorului cutanat, etc.
In 2012, in Canada, in cadrul Festivalului Mondial de Autism ANCA W.A.F., am intalnit o specialista care facea aqua therapy, pentru recuperarea deficientelor senzoriale. Introducea copilul intr-un bazin cu apa la temperatura pe care o suporta, apoi fluctua temperatura apei, crescand gradul de adaptare si suportabilitate al copilului. Dupa aceea il introducea intr-o cada care avea un pat de lemn si acolo, in timp ce fluctua temperatura apei ii facea copilului masaj. Practica masajului de desensibilizare senzoriala am intalnit-o si in Kiev, la un centru de recuperare pentru copii cu TSA.
Niste parinti din Turcia povesteau ca ei au reusit sa reduca acest deficit cu ajutorul dusului. Pe scurt, va descriu metoda lor: ei "plimbau" jetul dinspre crestet pana la coccis si invers, apoi paravertebral. Dupa aceea lucrau pe mana dreapta, pe exterior, de la umar catre degete si pe interior in sens invers. Si pe picioare lucrau asemenea, pe exterior si pe interior. Dupa toata aceaste procedura reluau si fluctuau temperatura apei.
Tot niste parinti spuneau ca au invatat copilul sa faca diferenta intre obiecte calzi si altele reci, cu ajutorul unor sticlute. Le umpleau cu apa de la rece la fierbinte si pozitionau palmutele copilului cate 2-3 secunde pe fiecare sticluta.
O idee a unui specialist din Australia era aceea de a reduce hipersensibilitatea auditiva cu ajutorul unei camere in care sunt plasate difuzoare care sa emita sunete cu intensitate mai mare sau mai mica, care sa emita suntete care sa para ca sunt de aproape sau de departe, etc.
Cu siguranta, ceea ce se face in tara este foarte folositor. Nu postez decat pentru a aduce un plus de informatie. Sper ca aceste informatii sa ajute si sa nu fie percepute necorespunzator.
Multumesc.
miercuri, 13 mai 2020
Terapia 3C - online - specialisti
sâmbătă, 2 mai 2020
Terapia 3C - Modulul online
miercuri, 22 aprilie 2020
Terapia 3C - modulul online
Cei interesati sa lucreze cu mine, pot trimite mail la adresa: sportautism@yahoo.com.
joi, 9 aprilie 2020
Terapia 3C - online
4. Dezvoltarea potentialului psihomotor
joi, 26 martie 2020
3C Romania -Autism - Despre regresul copiilor cu TSA
marți, 3 martie 2020
luni, 2 martie 2020
Terapia 3C - un moment de reflectie :)
Ultimele mele postari au suparat destula lume, specialisti si parinti. Fiecare are dreptul la opinie, si cred ca ar fi normal ca si eu sa am. Sunt de parere ca nu e normal sa te plangi de un sistem pe care-l finantezi. Parintii cred ca inteleg. De asemenea, sunt de parere ca atata timp cat obiectivul principal al terapeutilor comportamentali nu este dezvoltarea unui comportament social ADAPTATIV, munca lor este, chiar daca bine intentionata, intr-o directie gresita. Cred DOAR in acele asociatii in care sediul este DOAR un punct de intalnire si NU unul de desfasurare a achizitionarii, al educarii si al dezvoltarii unui COMPORTAMENT SOCIAL ADAPTATIV. Sunt cateva, nu e cazul sa le mentionez. Daca doriti sa colaborati cu mine, sunt deschis. Asigurati-va ca stiti ce este TERAPIA 3C, inainte sa-mi propuneti sa ma ajutati. Dar daca vi se pare normal sa ma sunati dupa ora 20.00, sau in weekend, si sa-mi spuneti ca voi faceti FIX ce fac eu, fara sa probati cu rezultate, dati-mi voie sa ma retrag si sa va ignor. Am si eu o familie, prioritati, prieteni si colaboratori. Putina decenta si respect cred ca merit, ca orice om. Cat despre cei care nu cred in 3C...au mai fost si altii. Au blamat, au vorbit vulgar, acum 10 ani, iar acum ma lauda. Nu ma incalzeste cu nimic atata timp cat au pierdut 10 ani din timpul copillor lor. Nu ma incalzesc laudele si nu ma ating criticile celor care nu pot proba cu rezultate munca lor. De parerologi e plina lumea, iar cei mai mari neimpliniti sunt cei care au tinut cont de "gura lumii". Suntem 7 miliarde de oameni pe planeta. Nu suntem doi la fel. Nimeni nu e "ales". Fiecare are de ales.
Multumesc.
marți, 4 februarie 2020
Caii verzi ai autismului. Sau nu... :)
Sa presupunem ca statul chiar ar finanta asociatiile si ar oferi terapie gratuita copiilor cu autism. Gestul este laudabil si sper sa fie si realizat.
Va propun sa analizam putin.
Ce urmeaza sa finanteze, de fapt, statul? Stie "statul" ca procentul de recuperare si integrare a adolescentilor si adultilor cu autism/ultimii 10 ani este de 0,05%? Stie "statul" ca acesti adolescenti si adulti au fost "lucrati" de cei care sunt "cei mai mari specialisti" acum? Stie "statul" ca ultimul studiu comandat de guvernul tarii din care vine "the only one" a demonstrat si declarat ca ineficienta acea abordare? Desigur, veti veni cu replica "la al meu a functionat".
La fel ca la ultimul workshop, va intreb: v-ati imaginat vreo clipa cum ar fi fost daca copiii dvs ar fi beneficiat mai intai de dezvoltare emotionala, echilibrare senzoriala si dezvoltare neuro-psihomotorie, la acelasi numar de ore de care au "beneficiat" de "the only one"?
V-ATI IMAGINAT?
Daca statul CHIAR va finanta terapiilor aplicate copiilor cu autism, dar nu va face o analiza pertinenta, pe rezultate, nimic nu se va schimba. Poate doar in buzunarul parintilor si terapeutilor. Dar in autism este despre COPII si despre recuperarea lor. Oricati bani le-ar ramane in buzunare parintilor, daca copiii nu vor fi recuperati...
Intelegeti?
Multumesc.
joi, 16 ianuarie 2020
3C România - Postare adresată părinților de copii cu autism
Curs de formare - Terapia 3C - Sesiunea Martie - Iunie 2025
Perioada de inscrieri: 10 Octombrie 2024 - 23 Februarie 2025 Cursul va debuta în: 1 Martie 2025 Durata: 3 luni Cui se adreseaza: Absolve...
-
Perioada de inscrieri: 10 Octombrie 2024 - 23 Februarie 2025 Cursul va debuta în: 1 Martie 2025 Durata: 3 luni Cui se adreseaza: Absolve...
-
Perioada de inscrieri: 15 Mai - 15 Septembrie Cursul va debuta in: 2 Octombrie Sesiunea: Octombr...
-
El Programa de Optimización Neuromotora 3C tiene un nuevo enfoque, no solo en términos de los ejercicios utilizados, sino tambi...